Kehilangan Enjin F5-E – Tiada Apa Yang Peliknya

Posted: January 1, 2010 in MILITARY

1. Oklah saya tidak akan mengulas mengenai kehilangan jet pejuang F-5E kerana isu ini sudah pun dikupas dan didedahkan oleh media-media utama negara.

2. Sama ada wujud konspirasi atau tidak, itu saya tidak tahu, kalau kes kumpulan Al Maunah di Sauk boleh berlaku dengan melarikan senjata dari kem tentera, jadi tidak hairan kalau enjin jet yang terbiar macam besi buruk tu boleh hilang.

3. Tidak ada apa yang pelik pasal enjin jet hilang ini, hanya dengan dokumen dan pemalsuan tandatangan, enjin jet seperti ini memang boleh dibawa keluar, kalau naik lori dan polis nampak pun, tidak akan ada apa yang berlaku pasal siapa sangka? siapa yang nak syak?.

4. Sehingga tersebarnya cerita ini sekurang-kurangnya membuka minda masyarakat, ini membuktikan media bukanlah dikuasai kerajaan sampai ke tahap ditunggang macam kerbau, jadi bila pendedahan macam ini berlaku, sebenarnya salah siapa? Salah kerajaan atau salah pegawai kita yang tidak amanah dan bertanggungjawab dalam menjalankan tugas.

5. Akhirnya yang busuk nama ialah Tentera Udara DiRaja Malaysia (TUDM) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM), ini memang memalukan nama negara, kisah macam ini menjadi gelak ketawa orang luar, kalau tak percaya silalah baca forum forum pertahanan negara jiran dan antarabangsa, suratkhabar kat India (akhbar Times Of India) pun keluar cerita ini, malu maluuu.

6. Benda ini bukan perkara baru, sikap pegawai yang tamak memang sentiasa wujud dan kalau tidak silap saya pada awal tahun ini, seorang pegawai berpangkat jeneral dan 25 pegawai lain-lain pangkat telah pun dibuang dan digantung tugas oleh markas medan.

7. Mereka ini pengkhianat negara, menjual apa sahaja barang milik ATM yang boleh dipakai.

8. Seorang pegawai berpangkat Mejar, menubuhkan sebuah syarikat dan membawa pulang peralatan merbahaya termasuk sistem avionik misil untuk dibaiki di rumah dan kemudian membuat tuntutan bayaran dari kerajaan melalui syarikat yang bertindak sebagai camouflage tindakan jahanamnya itu.

9. Saya tidak pasti jika cerita di atas benar, harap-harap ia hanya khabar angin yang saya perolehi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s