GUGUR DI MEDAN PERANG

Posted: January 18, 2010 in MILITARY

Pada artikel kali ini saya sertakan bebrapa gambar jentera perang seperti kapal perang,kapal selam dan kapal selam yang tidak digunakan atau lebih mudah dikatakan yang gugur di medan perang dan tersadai.  Ada setengah jentera perang ni dimusnahkan secara betul dan ade yang di biarkan berkarat begitu saja. Ini kalau kat malaysia kaya mat2 curi besi ni, biasa hanya jual besi rangka kereta, motor kalau dapat jual besi kapal memang lumayan.

Di atas ini merupakan foto kapal perang penjajap, Sverdlov dekat Murmansk, Norway. Kapal ini aktif pada 1955 merupakan kapal perang Soviet yang terakhir dilengkapi dengan senjata seperti meriam sebelum peluru berpandu mula menjadi senjata utama perang di laut.

Beginilah kereta-kereta tank yang tidak dipakai di musnahkan

Gambar di atas merupakan kumpulan kapal selam dari kelas Whiskey yang tersadai dekat pelabuhan Alexandrovsk-Shakalinsky, Russia. Agak-agaknya kalau pada masa tu banyak ni kapal selam rusia kalau sekarang bayangkanla. Malaysia baru mempunyai dua buah kapal selam rusia yang dikatakan paling senyap di asia tenggara tetapi tidak mempunyai sistem AIP(Air Independent Propulsion).

Jelas kelihatan tiub-tiub torpedo pada permukaan yang sudah terkopak. Saya pun tidak pasti kapalselam kelas apa, mungkin Alfa atau Whiskey tapi nampak macam Diesel Elektrik dan bukan type yang menggunakan kuasa nuklear.

Conning Tower, macam milik Kursk

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s